februari 29, 2024

Het antwoord hierop is eenduidig: neen, stress is zeker niet altijd slecht.

Vaak verwarren we stress met angst of overbelasting. Dit zijn drie verschillende begrippen. Overbelasting komt meestal voort uit een te zware werkbelasting, terwijl angst een onprettige emotie is, die vaak voortkomt vanuit een overdosis niet-verwerkte, opgekropte of verdrongen gevoelens. Stress is een ontlading van adrenaline en cortisol, twee hormonen in ons lichaam die nodig zijn om snel en efficiënt te kunnen inspelen op spannende, dringende of bedreigende situaties.

Stress is een natuurlijk en gezond fenomeen dat al decennia lang ervoor zorgt dat wij als soort kunnen overleven. Het zorgt voor een gepaste vecht-of-vlucht-reactie wanneer nodig. Stel je voor, een beer valt je plots aan. Wat ga je doen? Hierbij kiest ons lichaam (of liever ons brein) in eerste instantie voor één van de drie volgende opties; vechten, vluchten of bevriezen.

Dit zijn de primaire reactiepatronen, vanuit het oudste deel van ons brein, die onmiddellijk paraat staan in acute stresssituaties. Zo’n reactiepatroon zorgt ervoor dat je vliegensvlug kan reageren in noodsituaties en is essentieel om te overleven. Dit toont aan dat het stresssysteem in ons lichaam en brein vaak goed van pas komt en in sommige situaties zelfs levensnoodzakelijk is. We noemen dit fenomeen acute stress.

Een probleem wordt het pas wanneer stress continu aanwezig is in je leven. Als je het gevoel hebt elke dag opnieuw stress te ervaren en dingen te moeten doen waar je tegenop ziet of die je liever niet wilt doen. Stress die langdurig of continu aanwezig is, wordt ook wel chronische stress genoemd. Langdurige, chronische stress is werkelijk een aanslag op je lichaam en brein, met alle gevolgen van dien: psychische klachten, lichamelijke klachten, slaapproblemen, faalangst, verlies aan zelfvertrouwen, black-outs, concentratieproblemen, noem maar op.

Herken je jezelf hierin? Dan is het goed mogelijk dat er bij jou sprake is van chronische stress! In een volgende blog lees je hoe je chronische stress kan aanpakken!

About the Author Ine De Deken

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Free!

Book [Your Subject] Class!

Your first class is 100% free. Click the button below to get started!

>